Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Primaria Sahateni

Judetul Buzau

NOI VĂ INFORMĂM! ... VOI PUTEȚI PREVENII!

RECOMANDĂRI CU CARACTER GENERAL

  1. evitaţi creşterea temperaturii având grijă să:
  • limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, luminilor artificiale şi surselor de căldură;
  • acoperiţi ferestrele expuse la soare;
  • închideţi ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis;
  • nu utilizaţi ventilatoare, dacă temperatura a depăşit 32
  1. reduceţi temperatura având grijă să:
  • aerisiţi dimineaţa devreme sau seara târziu, utilizind curenţi de aer;
  • reglaţi aerul condiţionat la maximum 5 grade sub temperatura ambientală.
  • deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine,spaţii publice) sau fără expunere directă la soare (corturi, umbrare); evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11-18;
  • purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
  • beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşetel, urzici)- un pahar la 15-20 minute;
  • mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncaţi echilibrat şi variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;
  • evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare, întrucât sunt diuretice;
  • evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală;
  • nu consumaţi alcool (inclusive bere) - vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei;
  • menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi) interesându-vă de starea de sănatate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie;
  • nu lăsaţi copiii/animalele de companie singuri/singure în AUTOTURISME.

 

RECOMANDĂRI PARTICULARE

  1. asigurați un mediu cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer;
  2. menţineţi sistemul de alimentaţie al copilului avut până în acel moment; nu-l modificaţi prin introducerea alimentelor noi în această perioadă;
  3. hidrataţi-vă corespunzător; beţi apă plată, ceai puţin îndulcit, sucuri naturale din fructe (fară adaus de conservanţi);
  4. evitaţi consumul de alcool şi cafea; alăptaţi sugarul ori de câte ori acesta solicită, menţinând igiena riguroasă a sânului;
  5. îmbrăcaţi copilul lejer, cu hainuţe din in sau bumbac;
  6. evitaţi plimbările în perioada caniculară din timpul zilei, iar dacă totuşi o faceţi, acoperiţi capul celui mic cu o pălăriuţă;
  7. hidrataţi copiii cu apa plată, ceai foarte puţin îndulcit, fructe proaspete şi foarte bine spălate;
  8. cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavostră;
  9. acordaţi atenţie deosebită condiţiilor de igienă corporală. Copilul va avea hăinuţele şi scutece curate, mama îngrijindu-se de igiena riguroasă a pielii acestuia;
  10. preşcolarilor li se vor face duşuri cu apă la temperatura

 

PROTECȚIA COPIILOR AFLAȚI ÎN TABERE

  1. asigurarea condiţiilor corespunzătoare de cazare şi alimentaţie, care trebuie să fie proaspătă şi să respecte normele de igienă;
  2. hidratarea corespunzătoare;
  3. supravegherea permanentă a copiilor; locul de joacă va fi amplasat la umbră, iar în afara perioadei caniculare, asiguraţi-vă că poartă pălăriuţe;
  4. scăldatul, acolo unde e cazul, va fi făcut sub absoluta supraveghere a însoţitorului.

 

PROTECȚIA PERSOANELOR VÂRSNICE ȘI A CELOR CU AFECȚIUNI CRONICE

  1. crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
  2. hidratarea corespunzătoare cu apă plată, ceai slab îndulcit, sucuri naturale din fructe, de preferinţă făcute în casă ,fară adaus de conservanţi;
  3. consumarea de legume şi fructe proaspete ;
  4. consumarea alimentelor procurate din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice; evitarea consumul alimentelor uşor perisabile;
  5. este interzis consumul de alcool şi cafea În timpul caniculei;
  6. evitarea deplasărilor în perioadele de vârf ale caniculei, iar dacă este absolut necesar, purtaţi îmbrăcăminte uşoară din in sau bumbac şi protejaţi-vă capul;
  7. persoanele care suferă de diferite afecţiunii îşi vor continua tratamentul, conform indicaţiilor Este foarte util ca în perioada caniculară, persoanele cu afectiuni cronice, cardio­ vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medical curant, în vederea adaptarii schemei terapeutice la condiţiile existente;
  8. menţinerea cu rigurozitate a igienei personale (3 - 4 duşuri pe zi).

 

PROTECȚIA PERSOANELOR CARE PRIN NATURA ACTIVITĂȚILOR, DEPUN UN EFORT FIZIC DEOSEBIT

  1. dozarea efortului în funcţie de periodele zilei şi evitarea excesul de efort în momentul când valorile de căldură sunt foarte mari;
  2. hidratarea corespunzătoare cu apă minerală, apă plată, ceai puţin îndulcit, sucuri naturale din fructe, de preferat făcute în casă, fară adaus de conservanţi;
  3. evitarea consumului de cafea şi alcool;
  4. utilizarea unui echipament corespunzător, confecţionat din in sau bumbac;
  5. protejarea capului de efectele căldurii excesiv .

 

RECOMANDĂRI PENTRU ANGAJATORI

Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:

  1. reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
  2. asigurarea ventilaţiei la locul de muncă;
  3. alternarea efortului dinamic cu cel static;
  4. alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:

  1. asigurarea apei minerale ( câte 2 - 4 litri/persoană/schimb);
  2. asigurarea echipamentului individual de protecţie;

asigurarea de duşuri